Houtsoorten

Een eigen terras

Wat is nu beter dan om bij goed weer op je eigen terras samen te genieten van een lekker hapje, drankje of een heerlijke barbecue. Een mooi aangelegd terras is een terras van stevig materiaal dat tegen een stootje kan. Hout voor het terras kan dus perfect, het is een warm en stevig materiaal met een zeer natuurlijke uitstraling, waardoor het buitengevoel nog meer versterkt wordt. Daarnaast biedt het de ideale ondergrond voor huisdieren, daar het in de zomer niet zo extreem heet wordt als bijvoorbeeld (natuur)stenen terrassen. Uiteraard is het wel belangrijk om de juiste keuze te maken, daar ook een degelijke geplaatste terrasvloer er één voor het leven moet zijn. Met de volgende richtlijnen willen we u graag ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes.

 

Houtsoorten

Er zijn vele houtsoorten beschikbaar die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor buitentoepassingen zoals de plaatsing van een terras. Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V:

 

  • Klasse I staat voor zeer duurzame – hoge kwaliteit – houtsoorten, die in contact mogen komen met de grond
  • Houtsoorten die in klasse V vallen zijn niet duurzaam en dus niet geschikt voor contact met de grond, tenzij ze een speciale behandeling kregen.

 

Qua uitzicht is er voor elk wat wils. Kenmerkend voor elke houtsoort is de unieke combinatie van specifieke houttekening en kleur. Een aantal bekende houtsoorten uit klasse I zijn bijvoorbeeld: Afrikaans padoek, afzelia, basralocus, bilinga, cumaru, ipé, itauba, jarrah, jatoba,  makoré, massaranduba, moabi en tali

En in klasse II-III vallen o.a. de houtsoorten: Bamboe, bangkirai, merbau, tamme kastanje, afrormosia en iroko

 

De praktijk leert ons dat vooral Ipé een houtsoort is die zich erg goed leent voor het plaatsen van een terras. Daarnaast zijn de volgende tips handig om te weten:

 

  • Kies je voor een terras in Afrikaans padoek, gebruik dan hout dat vakkundig gedroogd is tot een houtvochtgehalte van 18 à 20% .
  • Valt je keuze op ipé, ga dan voor rechtdradig ipé waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Rechtdradig ipé blijft ook in zeer vochtige omstandigheden vele tientallen jaren in prima conditie. Het hout is bovendien, net als itauba, splintervrij, wat een extra troef is als terrashout.
  • Het ene teakhout is het andere niet. Het verschil tussen Moulmein teak dat in Zuidoost-Aziatische bossen groeit (klasse I) en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. Dat verschil vertaalt zich in de kwaliteit en daarmee samenhangend in de prijs.
  • Ook de houtsoort yellow balau – de correcte benaming voor bangkirai – omvat verschillende kwaliteiten, elk met een verschillend prijskaartje.