Type vloeren

In grote lijnen wordt er onderscheid gemaakt in 3 soorten parket op basis van de dikte en opbouw:

  • Tapis of traditionele parket;
  • massieve parket;
  • en lamel- of samengestelde parket.

 

Tapis of traditionele parket

Dit zijn parketvloeren van 6 tot 10 mm dikte welke volgens traditioneel procédé verlijmd en genageld worden op een door ons te plaatsen 8 mm dikke mozaïek eiken ondervloer.

Dit gaat als volgt:
Op de chape wordt een speciale lijm aangebracht die uitermate geschikt is om de 8 mm dikke houten mozaïek ondervloer rechtstreeks op de cementdekvloer te verlijmen. Omdat het zelden voorkomt dat een chape perfect vlak is, is juist deze ondervloer uitermate geschikt om de eventuele niveau verschillen op te vangen, welke later door twee keer diagonaal en een keer recht te schuren verwijderd kunnen worden.
Vervolgens wordt de geschuurde ondervloer ingelijmd en wordt de parket, respectievelijk 6 tot 10 mm massief, zonder mes en groef verbinding koud tegen elkaar in de lijm gelegd en vast geschoten
met kleine nageltjes in de door ons gelegde en vlak geschuurde ondervloer.
Vervolgens wordt de vloer in schuurgangen van grof naar fijn geschuurd en worden alle spijkergaatjes handmatig gestopt, waarna de vloer glad gepolierd wordt. Wanneer dit is gebeurd wordt de vloer naar keuze behandeld, hetzij gevernist of geolied.
Het grote voordeel van dit type opbouw van parketvloeren is dat deze door de keuze van de ondervloer in samenwerking met de verdere opbouw van de parketvloer een fantastisch massief en nagenoeg werkingsvrij eindproduct vormt.

Doordat het leggen en ter plaatse aan de woning bewerken van de vloer een zeer arbeidsintensieve aangelegenheid is, vallen deze vloeren prijstechnisch wel in de hogere prijsklasse. Banden / biezen / vlechten / boorden: Dit zijn speciale randbewerkingen aan de parketvloer die tegen meerprijs per strekkende meter kunnen worden toegepast, bij zowel de traditionele als de geschraapte, gekastijde, en getrommelde parketvloeren.

Massieve parket

Zoals de naam het al zegt, is een massieve parketvloer uit 1 deel opgebouwd. Deze “planken” kunnen geleverd worden in diktes variërend van 14 mm tot zelfs 24 mm. Aan deze massieve parket, ook wel plankenvloer genoemd, is een zogenaamde tand en groef verbinding gemaakt, waardoor deze vrij gemakkelijk ( indien de kwaliteit perfect is ) tot een geheel in elkaar te monteren zijn. Deze vloeren zijn bij ons zowel onbehandeld en ongeschuurd, als kant en klaar geschuurd en behandeld op de door U gewenste manier afgewerkt, zowel gelakt als geolied verkrijgbaar. Dit vergemakkelijkt het om deze vloeren eventueel zelf te leggen.

 

Er zijn echter verschillende manieren om dit type vloer te leggen, zoals:

  • Zwevend op een speciaal daarvoor bestemde ondervloer onderling verlijmd in de tand en groef verbinding.
  • Blind vernageld door de tand op balken of een onderwerk gemaakt van kepers, waarbij de kopse kanten van het vloerdeel volledig aan elkaar verlijmd dienen te worden, en de lange kanten van het vloerdeel puntsgewijs verlijmd worden.
  • Rechtstreeks verlijmen op de chape.

Voorts merken wij echter wel op dat men altijd ernstig rekening dient te houden met de werking van de te verwerken materialen. Over al deze manieren van leggen en verdere informatie m.b.t. de werking van dit type vloer, kunt U uiteraard altijd langskomen of even contact met ons opnemen.

 

Lamel- of samengestelde parket

Dit zijn kwaliteitsparketvloeren die eigenlijk dezelfde opbouw hebben als de “Traditionele parketvloeren”, maar dan kant en klaar geschuurd en behandeld naar keuze vanaf de fabriek geleverd kunnen worden. Deze parketvloeren hebben een toplaag van echt hout die in de meeste gevallen verlijmd zijn op een kruislings verlijmde onderlaag welke aan de onderzijde nog eens afgewerkt is met een dun laagje multiplex om de stabiliteit van het materiaal te waarborgen.
De bovengenoemde toplaag is, afhankelijk van de fabrikant, in verschillende diktes verkrijgbaar. Dit varieert in diktes van respectievelijk 1 tot zelfs 6 mm hout. De totaaldikte van de plank kan hierdoor variëren tussen de 8 en 21 mm.

Doordat dit type parketvloer ook is uitgevoerd met een tand en groef verbinding, zijn juist deze vloeren ook erg populair bij de zelfleggers onder ons. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in bijna alle denkbare houtsoorten, verschillende maten breedtes, en variabele diktes.