Onderhoud

Voorkomen is beter dan…
Dit aloude gezegde is uiteraard ook van toepassing op uw houten vloer. Het is dan ook aan te raden om vloermatten te gebruiken om het binnenlopen van gruis en vuil zo veel mogelijk te beperken. Zorg er tevens voor dat uw meubels aan de onderzijde voorzien zijn van viltdoppen of stickers om krassen op de vloer te voorkomen.

Houten vloeren zullen altijd blijven werken en de mate van uitzetting of krimping is o.a. afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Om excessieve werking zo veel mogelijk tegen te gaan dient u een normale kamertemperatuur te handhaven en een vochtigheidsgraad van 45-60%

Regulier onderhoud
Voor de dagelijkse schoonmaak van uw vloer, kunt u het beste een droge methode gebruiken. Denk hierbij aan een stofzuiger met een parketborstel of speciale stofwisdoekjes. Indien nodig, kan ook een licht vochtige doek gebruikt worden. Zorg er hierbij wel voor dat de vloer binnen 1 minuut droog is, anders is de doek te vochtig.

Afhankelijk van de houtsoort, de afwerkingsmethode en de ouderdom van de vloer, dient u tevens op regelmatige basis uw vloer te bewerken met speciale produkten. Wij adviseren u graag welke produkten u hiervoor het best kan hanteren in welke situatie. De door ons geselecteerde onderhouds- en schoonmaakproducten zijn speciaal ontwikkeld om de vloer een extra bescherming en uitstraling te geven. Het juiste gebruik van deze onderhoudsproducten zal er toe bijdragen dat uw vloer er jaren achtereen als nieuw uitziet.

Lakvloer
Voor een oudere lakvloer geldt dat als u de vloer dweilt met een mop, u een (niet bijtend) schoonmaak middel aan uw dweilwater kunt toevoegen. Het verwijderd vet en vuil van uw vloer en geeft een frisse geur.
Na ongeveer 5 a 6 maanden reinigt u de vloer in zijn geheel met een remover. Hiermee haalt u resterend vuil en vet van uw vloer alsook eventuele oude polish resten.
Hierna kunt u de vloer in een floorpolish zetten, welke u verdeelt over de vloer met een speciale polish- verdeler. U laat dit drogen en er zit een nieuwe beschermlaag op uw lakvloer. Vloerkleden kunnen pas na 2 à 3 weken op de vloer gelegd worden. De huidige (2-componenten) lakvloeren zijn van dusdanige sterkte en vaak matter van uitstraling, dat het gebruik van een polish meestal niet nodig is. Wij adviseren altijd eerst navraag te doen alvorens u een produkt op uw lakvloer gaat zetten en raden ten sterkste af om een universeel product toe te passen.

 

Wasvloer
Voor een wasvloer geldt dat u de loopvlakken in de vloer onderhoud met een onderhoudswas die u in de vloer boent met een katoenen doek, of met een kleine boenmachine. Water dat gemorst wordt dient wel tijdig van de vloer verwijderd te worden, anders kan er een kring ontstaan. Vervuilde plekken kunnen verwijderd worden met parketreiniger en daarna weer met was worden ingeboend. Dit onderhoud moet zeker elke drie maanden plaats vinden om uw vloer mooi te houden. Pleegt u het onderhoud niet dan wordt uw vloer snel vuil.

 

(Hardwax)olievloer
Voor een hardwaxolie vloer geldt dat u de loopvlakken in de vloer onderhoud met een onderhouds wax die u inboent met een katoenen doek. De hardwaxolie kan in tegenstelling tot een wasvloer wel met een vochtige doek worden afgenomen. Hier is ook weer een speciaal onderhoudsmiddel voor verkrijgbaar. U dient dit onderhoud wel elke 3 maanden te plegen anders zal uw vloer snel vuil worden

 

(Impregnatie)olievloer
Voor een (impregnatie)olievloer geldt dat u de vloer periodiek dient te onderhouden (=voeden) met onderhoudsolie. Dit betreft dan voornamelijk de loopvlakken in de vloer. U brengt dit aan met een katoenen doek of met een kleine boenmachine. Tussendoor kan de vloer schoongemaakt worden met een speciaal (voedend)schoonmaakmiddel verdund met water. Als de vloer sterk vervuild is dan zal de vloer machinaal gereinigd moeten worden. Het onderhoud aan dit type olie vloer dient elke 3-6 maanden te gebeuren.