Afwerken

Na het kiezen van de houtsoort waarop je gaat leven en de legmethode hiervan komt nog een belangrijke beslissing: Afwerken met lak, was of olie?

 

Een van de meest gestelde vragen is: wat is het beste? We kunnen hierop moeilijk een antwoord geven. Wat u prachtig vindt, is voor een ander een gruwel. Vaak kent een specifieke houtsoort wel een favoriete afwerking omdat het zijn goede punten versterkt en z’n slechte verdoezelt.

‘Let wel, er bestaan géén lelijke vloeren, wel onpraktische’. Om tot een keuze te komen die aansluit bij uw wonen, dient u grofweg de volgende keuzes te maken:

 

  • Uiterlijk: wat vind ik het mooist, evt. kleurwens?
  • Onderhoud: Hoe vaak wil ik iets aan onderhoud doen?
  • Duurzaamheid: Wat is de gebruiksintensiteit?
  • Woonsituatie: Begane grond, veel zand/kiezel, kinderen en/of huisdieren?

 

Hieronder volgt een korte omschrijving van de mogelijke afwerkingen:

Lak

Kiest u voor lak dan kiest u voor de meest gebruiksvriendelijke afwerking. Over lak bestaan veel vooroordelen uit het glimmende en vergelende tijdperk, maar de moderne lakken zijn mat en helder, meestal sneldrogend en stinken niet. Het is tevens de enige afwerking met een UV-blokker, een speciale filter die verkleuring tegen gaat.
Uiterlijk: verzegelt de houtporie volledig, geeft hierdoor wat weerlicht (matte glans) Eventueel over een kleurlaag heen te zetten (DHZ-er)
Onderhoud:  preventief: buiten schoonloop roosters, binnen droogloopmat, dagelijks zand verwijderen.
aktief: af en toe met een goed uitgewrongen dweil schoonmaken met een niet bijtend schoonmaakmiddel. GEEN jaarlijks onderhoud, dus: Gemakkelijk!
Duurzaamheid:  Een van vernis voorziene vloer gaat jarenlang mee. Geen inloop van vuil in de porie, agressief te reinigen. Tussentijds opknappen (na een jaar of vier) is mogelijk door de vloer goed schoon te maken, licht te schuren en van een nieuwe laag te voorzien. (sneldrogend: 1 á 2 uur) Krassen op een gelakte vloer zijn niet plaatselijk bij te werken!, maar wel minder zichtbaar te maken door gebruik van speciale produkten.
Woonsituatie:  Met de huidige kwaliteit van de lakken is er eigenlijk voor elke situatie wel een juiste vernis te vinden. Daar de lak niet lokaal bij te werken is, is het wel iets minder geschikt voor woonsituaties waar de kans op krassen erg groot is.

 

Boenwas

Een een geboende vloer is het meest klassiek qua uiterlijk. Wel een dichte porie, maar een minder ‘geplastificeerd’ uiterlijk als lak. Het gebruik van was geeft geen bescherming tegen verkleuring door UV-straling.
Uiterlijk: Accentueert de eigen houtkleur. Evt. over kleurolie heen te zetten. Geeft een zeer diepe en warme kleur
Onderhoud: Preventief: buiten schoonloop roosters, binnen droogloopmat, dagelijks zand verwijderen.
Actief: Speciale zeep/doekjes zoals bij olie, af en toe bij-waxen. Niet met water te reinigen
Duurzaamheid: was is zacht, dus niet krasvast, maar wel weer plaatselijk herstelbaar.
Woonsituatie: Geboende vloeren zijn wat gevoeliger voor water en strepen. Voordeel is wel dat lichte krassen in de ‘boenlaag’ komen en daardoor makkelijk weg te werken zijn.

 

(Hardwax)Olie

Olie vergt meer onderhoud dan lak. De meeste houtliefhebbers vinden olie echter het mooiste om te zien. Na droging erg mat en hierdoor tonen evt. krassen minder, die ook nog eens herstelbaar zijn! Ingelopen vuil is zonodig zelfs met staalwol (’00,) te verwijderen. Door het mengen met kleurpigmenten is bijna elke uitstraling te bereiken. Let wel, gekleurde vloeren vragen meer aandacht dan transparante.
Uiterlijk: Versterkt eigen kleur en nerfstuctuur van de vloer. Matte uitstraling.
Onderhoud: preventief: buiten schoonloop roosters, binnen droogloopmat, dagelijks zand verwijderen.
aktief: af en toe met een uitgewrongen dweil schoonmaken met een speciale zeep, die een beschermend laagje achterlaat en de vloer een lichte voeding geeft. één tot vier keer naoliën per jaar (hangt af van soort/merk olie).
Duurzaamheid: Bij gewone (impregnatie)olie loop je niet op de olie maar op het hout. In het geval van een hardwaxolie, zit bovenop de kleur nog een beschermende transparante hardwax laag. Een goed onderhouden olievloer zul je alleen willen schuren om eens de opgebouwde krassen te verwijderen of omdat de kleur afgesleten is (in geval van impregnatie olie).
Woonsituatie: Omdat een olievloer herstelbaar is kan het in bijna alle gevallen worden toegepast. Omdat olie mat is zie je de krassen minder (hondennagels). Geoliede vloeren zijn wel iets gevoeliger voor vocht, zeker als de onderhoudscycli niet gerespecteerd worden.